Lifterskan: Vi har krockat med vildsvin

Sunday, October 19, 2008

Vi har krockat med vildsvin

På tåget hem igen.
I vagn nummer fyra sjunger en full man sånger om kärlek och snor allas platser. Stinker sprit och söker sällskap.
Så ropar de ut i högtalarna:
”Vi har haft en otrolig otur idag. Först krockade vi med en flock vildsvin och nu har datorn gått sönder som visar hur fort vi får åka så jag måste köra i 80 km/h hela vägen till Stockholm.”
Hela kupén börjar skratta. Utom killen bredvid mannen som reser sig upp och tar tag i hans arm och släpar ut honom. Den fulla mannen gör motst¨nd och ramlar, blir liggande vid vårt bord. Killen Lifterskan suttit och pratat med reser sig.

"Ta det lugnt, han är bara full. Var lite försiktig."
Så kommer konduktören med lösningen. Mannen ska flyttas. Till sätet bredvid Lifterskans bord. De som sitter där får flytta till första klass.
Ja, så nu sitter han där och skrålar, räcker fram pengar och glor på henne. Och tåget kommer att bli två timmar försenat.

Idag har hon krattat ekollon i hans trädgård, höstäppelkindad med leriga gummistövlar och hans stickade tröja. Så gick de till havet på andra sidan ön, förbi kyrkogården med hufvudlotsar, sjökaptener och döda hustrur. De lade sig på en klippa i solen, vid tångruskor och krossade musselskal.
”Synd att du måste åka så snart.”, sa han och tog henne i handen.

Det var mörkt när de kysstes i sängen och det var mörkt när de kysstes vid bryggan. Hon önskar hon fick stanna där med kärleken och havet, krossade musslor och döda sjökaptener. Men hon ska sova hemma hos honom på Odenplan inatt. Sätta på sig nattskjortan, den blå med vita stjärnor. Borra ner näsan i huvudkudden och hans lukt.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home