Lifterskan: Lejondödaren

Sunday, December 20, 2009

Lejondödaren




Hon sitter runt brasa på campingen tillsammans med hennes chaufför och guide Joseph, Stephen från Manchester, Peter som är femton år och jobbar som bartender på campingplatsen och masaikrigaren Wilson. Då och då ramlar stora skalbaggar från träden ner i hennes hår. Wilson har ett zebraben instoppat bredvid svärdet i sitt bälte. Hans spjut står lutat mot bänken. Han berättar att för att vara en riktig masaikrigare var han tvungen att döda ett lejon innan han blev femton. Han dödade två, det första när han var tio år. För att bevisa att han dödat lejonet tog han med sig huvudet och klorna tillbaka till byn. Han berättar att när en masai dör lämnar man dem på savannen åt hyenorna.

Sörjer ni då? frågar Lifterskan.

Wilson är inte är en människa som sörjer, han är ett djur, en krigare, säger Peter.


Lifterskan suger märgen ur ett kycklingben och sköljer ner med whiskyn hon köpte med sig från Nairobi. Hon skickar runt flaskan så att alla får varsin klunk, alla utom Wilson som inte dricker. Peter går och hämtar varsin öl. Stephen glor på Lifterskan i mörkret. Hans vita tänder lyser.

Har du alltid flaskan med dig?


Wilson tar av sig sitt halsband och räcker fram till henne. Det är ett rött snöre med en tand fastsatt i en mässingshållare.


Du får det, det är från mitt lejon. Om du stannar här ska du få tio kossor och ett hus att bo i.

Tio kossor och ett kobajshus? Nu då? frågar hon och tar av sig glasögonen.


Fem kossor och ett kobajshus, säger Wilson.


Klockan är elva och från kyrkan i byn hörs fortfarande mässande. De har hållit på i flera dagar i streck.

De har hängt upp högtalare i träden utanför så att alla ska höra, berättar Peter.

Crazy christians, suckar Lifterskan.

De vita ökenblommorna reflekterar månen och gör marken till en spegelbild av himlen. Aporna prasslar i träden och en grupp hundar springer förbi, morrande, de följer efter en mindre hund, biter den i den såriga svansen. Det låter nästan som att de skrattar när de skäller. I kyrkan sjunger de Halleluja och hon tänker på Leoparden. Hon tänker fan vad fin han är när han ser rakt igenom mig.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home