Lifterskan: Hällregn & hällbröd

Monday, July 21, 2008

Hällregn & hällbröd

– Ser du ljuset vid bryggan, vill du följa med dit?
Sjön ligger regnstänkt under de låga molnen. De sätter på sig vindjackor och gummistövlar och går ut. På andra sidan ön närmar sig en askfärgad himmel. Hon springer genom hällregnet genom vattenpölarna så att det stänker upp på jeansen. Vid bryggan vaggar båtarna som trötta sjöfåglar. En fiskmås lyfter från ytan, dess vita vingar mot havsdjupet.
Det är där de ser månen. Den stiger från klipporna som en dimmig blodapelsin och färgar himlen.

Skogen är tropiskt fuktig, svart. Det har slutat regna nu. Vid Hallonstigen ryker det från ett av husen. Där står en man i natten och bakar hällbröd. Det är till marknaden berättar han, då ska han serverade det som klämmor med grillat lamm. De får dela på ett nybakat bröd, det är varmt, sött och salt.

Innan de går hem igen sätter de sig på den högsta klippan vid vattnet. Han tänder en cigarett och hon berättar om för några år sedan, när Emma och hon var i Kambodja och rökte brass. Att Emma alltid blev monster och hon själv snabbköpskassörskan på Konsum där Emma bor. Han skrattar så att fräknarna försvinner in i skrattrynkorna. Och hon vill kyssa honom varje vaken sekund.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home