Lifterskan: Taggiga ord kan inte sväljas

Saturday, November 22, 2008

Taggiga ord kan inte sväljas

Nu har poeterna lämnat Stockholm. Men alla har inte åkt hem – Chenjerai Hove, poeten från Zimbabwe som inledde festivalen – kan inte det.

I sin inledande dikt beskrev han läget i ett land där ordkrig utkämpas varje dag, där hans ord har

dött en smärtsam död
mördade på trottoaren

slaktade på gatorna
krossade längs stigen till den tomma vattenposten
tystade av oväsendet från maskinen i fabriken.


men också ett land där

ord krossar republikens staket
ord slukar statens stabilitet

När vi förklarade ordkrig med Stockholms Poesifestival 2008 var vårt mål att ge en röst åt dessa ord – föra fram budskapet om Rätten att berätta genom poesin, musiken, dansen och konsten. Redan i foajén möttes publiken av konstprojektet FA+ Norén/KRIG (vägskyltar med texter av Lars Norén) som blivit lynchat av pressen och förbjudet av borgmästarna i Göteborg och Vara för att ”inte störa känslorna av de nynazister som är etablerade i Vara”. Besluten har varken följts av diskussion eller debatt. Även i Sverige tystas alltså ordet när det blir för påträngande. Det tystas också – dränks – av ett allt mer kommersialiserat mediebrus.

I Kulturnytt säger Marie Lundström: Vad Stockholms Poesifestival är bäst på är att få hit poeter från andra länder, långt bortifrån. Poeter som når ut till sin publik och som med sina dikter och människoöden gör världen för en kväll i lilla lilla Stockholm större, mindre slätstruken och underbart komplicerad. (Hör hela recensionen på http://www.sr.se/sida/Artikel.aspx?ProgramId=478&artikel=2449701)

Taggiga ord kan inte sväljas, läste Chenjerai Hove och grät när han satte sig i taxin hem till hotellet. 

00TAL fortsätter nu kampen för ordet och poesin. Vi är i full gång med nästa nummer av 00TAL – tema Ordkrig. Vi driver debatt om kulturtidskrifternas villkor ibland annat dagspressen (se 00tal.com) Och den 11 december presenterar vi en poetisk live-film-opera-föreställning av Nicolai Dunger och Mick Drougett på Zita – Folkets Bios 15-årsjubileum. 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home