Lifterskan: En ilsken och försupen gammal apa

Thursday, July 05, 2007

En ilsken och försupen gammal apa

Sista dagen i New Orleans. Den här gången. Skateboarden torkar i solen, vi tar bilen till de franska kvarteren. Köper woododocker och åker till Cemetery # 1. Woododrottningen Marie Laveau ligger begraven under namnet Paris. Hennes grav är full av kryss. Det sägs att om man sätter tre kryss där får man med sig lite av hennes magi. Kyrkogården kokar, bilen är en bastu. Vi åker till Whole Foods. Indulge. I en och en halv timme provar vi frukt och ost, väljer vin, kött, bröd.

Jason pratar om druvor och ekfat.
Presto Prosecco brut sparkling wine.
En spansk Mas Rabell med Garnacha och Carinenadruvor, lagrad på amerikanskt ekfat med vaniljinfluens.
Lindemans hallonöl. Fermenterad två gånger.

Vi väljer tomater i en kvart. Stora missbildade Herrloomtomater som en vän till Jason odlar i Kalifornien.
Beslutar oss för tre ostar.

Hand streched mozzarella.
Berkswell får- och getost.
We want the dankiest, smelliest, dirtiest fungucheeze you have.
Roaring fourties blue cheese. Den bästa osten jag haft.

Päron, havssalt- och vinägerchips, hummus med kronärtskocka och rödlök, ciabatta, carne asada med jalapeno och cilantropesto.

Autobahnpark. Jason lägger filten under den största eken. The tree of life. Grenarna sträcker sig över 50 diameter. Vi blir små igen när vi klättrar upp.

Vi äter picknick i timmar. Jason berättar om när han var liten och bodde granne med schimpansen Cheeta från de första Tarzanfilmerna. Cheetas tränare Tony hade blivit en gammal ilsken och försupen man. Han satt på sin veranda, vaggande i gungstolen med ett hagelgevär i knär. Skör skarpt mot tupparna. Sköt rocksalt på Jason och hans lillebror när de smög in för att titta på elefanterna. Cheeta hade blivit en gammal ilsken och försupen schimpans. Man kunde höra henne om kvällarna när hon gick lös i sin bur. När hon var yngre fick hon följa med grabbarna till Jasons hus och dricka öl. Ibland smet hon dit själv. Gick direkt till kylen och tog en öl. Halsade i sig uppe i ett träd och vägrade komma ner om hon inte fick en till.

En kille kommer cyklande genom parken. Slänger cykeln i gräset och skyndar sig till eken. Lutar sig mot den. Omfamnar den. Står där stilla i nästan en kvart. Somebody needed a hug. Torkar tårarna och går därifrån.

Det är mörkt när vi lämnar parken. Nervevade rutor. Blues. Vi sjunger med och håller varandra i handen. Gangsters i gathörnen. Neonskyltar och tomma byggnader.
Hang in there with me kid. We belong here.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home